Chomutovská knihovnaChomutovská knihovna

TRANSLATE

Josef Moulis - IMAGINE

Datum konání: 29.08. 2019 - 01.10. 2019
Místo konání: galerie Špejchar
09:00

Moulis web

Vezměte si Beatles a jejich skladbu „Imagine“ – a máte hudební vyjádření slavných „Brouků“ o jejich představě světa.
Vezměte si autora a jeho výstavu „Imagine" - a máte hmatatelný zážitek z imaginativních obrazů, plných barevnosti, bizarních tvarů, drsných členitých povrchů, zakřiveností a nekonvenčního obsahu.

Představivost autora vyzývá, provokuje k představivosti diváka. Autor jako na barevném podnosu předkládá své vnímání prostoru a času, pojmů z kosmologie, nekonečna a časové omezenosti bytí člověka. To vše se prolíná s prožitím vnitřních pocitů člověka nálad, radostí z pohybu, pocitu volnosti a svobody a radosti ze života vůbec. Divák ve stejných obrazech může hledat obsah podle toho, co mu autor názvem napovídá, má ale svobodu a volnost nalézt si v nich něco úplně jiného, svoji vlastní představu, svoji náladu, dojem, vzpomínku. Pokud takto některý z obrazů na diváka zapůsobí a dialog mezi ním a divákem tak proběhne, autor dosáhl svého záměru.

Základ výstavy tvoří expresivní barevné abstrakce z posledních pěti let. Pro srovnání je vystavena i malá skupina dříve vytvořených barevně střídmějších obrazů.

© 2015 - Knihovna Chomutov a Jan Džambasov